02 Ιουλίου 2013

giant baked beans recipe [γίγαντες στον φούρνο]

Follow me on Facebook • Google+ • Bloglovin'

“Giants-elephants” is a variety of white beans, high in quality, that are growth in the region of Prespes in Northern Greece. They're recognized as a Protected Product Geographical Indication (PGI)bu EU. They are usually cooked in the oven.


ingredients
10,5 ounces small greek white beans
1/2 teacup olive oil
1 big onion
2 bell peppers -red and green-
1 carrot 
2 stalks of celery with leaves
1 tsp salt
½ tsp black pepper powder 
½ tsp sweet paprika powder
1/2 teacup fresh tomato sauce or 3 tablespoons tomato pasta and let them shimmer over 

procedure
• From the previous night put the beans in a bowl with water.
• In a big pot, pour 1 1/2 litre water and the beans (plake). 
• Let them boil for 30 minutes in a medium heat.
• Then, add the olive olive, the vegetables, all fatly sliced, saltblack pepper and sweet paprika
• Let them boil over medium heat for about 30 minutes (it depends mostly upon variety and oldness of the beans). 
• When the beans are really soft and almost ready, add the fresh tomato sauce or tomato pasta.
• Pour them in a large pan and bake them in the oven in 340°F for about 30 minutes
• Serve it with hot peppers, pickled vegetables, feta cheese and tsipouro. 


Έχει αποδειχθεί ότι οι ζεστές σούπες και τα ζεστά ροφήματα δροσίζουν και ξεδιψούν τον οργανισμό μας καλύτερα, ειδικά το καλοκαίρι. Κι όμως κανείς δεν τα ζητάει καλοκαιριάτικα, και ειδικά το μεσημέρι. Για τα φασόλια (όπως και για τις φακές) υπάρχει λύση: φασόλια γίγαντες στον φούρνο. Θέλει λίγη ώρα παραπάνω στο μαγείρεμα (υπολόγισε περίπου 2 ώρες σε απλή κατσαρόλα), αλλά αξίζει τον κόπο!  

υλικά
250 γρ. φασόλια γίγαντες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 καρότο μεγάλο
1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
4 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα τους (ή σέλερι)
1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
αλάτι 

Προετοιμασία
Από το προηγούμενο βράδυ βάζω τα φασόλια μέσα σ' ένα μπολ με άφθονο νερό και τα αφήνω να μουλιάσουν (περίπου 12 ώρες). Λίγο πριν το μαγείρεμα, κόβω σε χοντρά κομμάτια το καρότο, την πιπεριά και το κρεμμύδι, για να μην λιώσουν εντελώς με το μαγείρεμα. Τις ντομάτες τις τρίβω στον τρίφτη (ή στο μπλέντερ), για να γίνουν χυμός, ενώ τα κλωνάρια σέλινο μπορώ ή να τα ψιλοκόψω ή να τα προσθέσω ολόκληρα, για να τα αφαιρέσω εύκολα στο τέλος.


Μαγείρεμα
  • Ξεπλένω τα φασόλια και τα ρίχνω στην κατσαρόλα με ζεστό νερό (περίπου 1/2 - 2 λίτρα). Τα αφήνω να βράσουν σε κανονική φωτιά για 30 λεπτά. 
  • Μετά το μισάωρο αρχίζουν να μαλακώνουν και η φλούδα τους από άσπρη να γίνεται διάφανη. Τότε, προσθέτω το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, τα μπαχαρικά και το αλάτι. 
  • Τα αφήνω να βράσουν, σκεπασμένα με καπάκι, για άλλα 30 - 40 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο βραστερό και φρέσκο είναι το φασόλι. Ελέγχω ανά διαστήματα το νερό και προσθέτω, αν χρειαστεί.
  • Μόλις το φασόλι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνω τον χυμό ντομάτας κι αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά.
  • Απλώνω τα φασόλια με το ζουμί τους σ' ένα ταψί και τα ψήνω στους 180˚ C για 30 λεπτά (πάνω - κάτω).
  • Σερβίρω με φέτα, ψητές πιπεριές Φλωρίνης, σαλάτα εποχής και για τους μεγάλους ... ένα ποτηράκι ούζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...