16 Ιανουαρίου 2014

classic and easy feta cheese patties recipe (συνταγή για απλά κλασικά μπουρεκάκια)

Follow me on Facebook • Google+ • Bloglovin'

Feta cheese patties or "bourekakia", as we call them in Greece, are a very common for breakfast or snack. Their recipe is so easy and with little ingredients. Three are the secrets for a successful result: good flour special for pies, good yogurt and right baking.


ingredients
for the dough
4 cups flour all-purpose (17.6 ounces)
1 sachet baking powder (2,5 teaspoons)
1 cup yogurt (10.5 ounces)
1 cup sunflower oil (300 ml)
2 tablespoon margarine
2 egg yolk and 1 egg white, beaten
1 pinch of salt
for the filling
300-350 gr feta cheese, grated

how I make them
  • Preheat the oven to 340°F in convection bake setting.
  • In a large bowl, stir the flour, baking powder and salt. 
  • Pour yogurt, sunflower oil, margarine the and eggs. Continue stirring, until the dough doesn't stick in hands and can be rolled.
  • Keep in a cup one white egg to brush the patties before cooking.
  • Roll out the dough to a medium-thick sheet (1) . 
  • Use a glass to cut it out, forming small circles (2).
  • In every circle, add 1 teaspoon filling or more, if the pieces are big (3).
  • Fold the circle (4) like the shape of a half-moon (5).
  • Press gently the edges with a spoon, to stick well together (6). Brush the upper surface with white egg.
  • Bake them on a baking paper in 340°F for 30-40 minutes in convection baking setting, until their color becomes golden brown.
Tips: We usually use yogurt in the recipe, but you can make them without yogurt following this recipe.



Για πετυχημένα και νόστιμα μπουρεκάκια τρία πράγματα παίζουν ρόλο το καλό αλεύρι, πολυτελείας ειδικά για πίτες, το καλό γιαούρτι και το σωστό ψήσιμο. Αυτή είναι μια απλή, αλλά κλασική συνταγή για σίγουρο αποτέλεσμα.




υλικά
για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (500 γρ.)
1 κεσεδάκι γιαούρτι (300 γρ.)
1 κεσεδάκι ηλιέλαιο (300 ml.)
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φακελάκι baking powder
2 κρόκους και 1 ασπράδι αυγού
μια πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
300-350 γρ. τυρί φέτα

  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Σ' ένα μπολ, ρίχνω το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
  • Προσθέτω το ηλιέλαιο και ανακατεύω καλά, μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα.
  • Προσθέτω το γιαούρτι, το βούτυρο και τ'αυγά, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Κρατώ τον ένα ασπράδι για να αλείψω τα μπουρεκάκια πριν το ψήσιμο.
  • Δουλεύω τη ζύμη, ώσπου να μην κολλάει στα δάχτυλα μου και να πλάθεται εύκολα.
  • Ανοίγω με τον πλάστη ένα φύλλο μέτριου πάχους και με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή μ' ένα στρόγγυλο φορμάκι, την κόβω σε πολλούς μικρούς κύκλους. Σε κάθε κύκλο βάζω στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση ή και περισσότερο, αν η ζύμη είναι μεγάλη. Τα κλείνω σε σχήμα μισοφέγγαρου. Μ'ένα πινέλο τ'αλείφω από πάνω με λίγο ασπράδι.
  • Τα ψήνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

2 σχόλια:

  1. These sound fantastic and I have never had them before. Pinning so that I can make them for my family at some point soon!

    Angela @ Number Fifty-Three

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...