25 Ιουλίου 2013

γλυκόξινο μοσχάρακι για αρχάριους [easy sweet and sour beef recipe]



Η γλυκόξινη σάλτσα είναι μια εξωτική λύση για όσους βαρέθηκαν να τρώνε το κρέας με τον ίδιο τρόπο. Εκτός απ' το χοιρινό και το κοτόπουλο, ταιριάζει και με το μοσχαράκι, ενώ συνοδεύεται με πιλάφι απλό και λιτό ή με noodles, αφού η σάλτσα από μόνη της είναι "υπερπαραγωγή".


Υλικά
[για 3-4 μερίδες]

400 γρ. μοσχάρι ψαχνό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
1 μέτριο κολοκύθι
1/2 φλιτζάνι σόγια σως
1/6 φλιτζανιού ξύδι βαλσάμικο
2/6 φλιτζανιού μέλι
1/6 φλιτζανιού σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
αλάτι
λίγο κάρυ (προαιρετικά)
2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)





Προετοιμασία
[χρόνος 30 λεπτά]
  • Ανακατεύουμε καλά τη σόγια σως, το μέλι, το βαλσάμικο και το σησαμέλαιο.
  • Κόβουμε το κρέας σε μικρά μακρόστενα κομμάτια. Τα βάζουμε σ' ένα μπολ μαζί με τη γλυκόξινη σάλτσα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά ή και περισσότερο. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.
  • Κόβουμε τα λαχανικά σε μακρόστενα κομμάτια, σαν λεπτά μπαστουνάκια.
Αν προτιμάμε να "πετάμε" το πρώτο νερό στο κρέας, μπορούμε, αντί να μαρινάρουμε, να ξαφρίσουμε και να βράσουμε το κρέας για περίπου 20 λεπτά. Μετά, συνεχίζουμε τη διαδικασία του μαγειρέματος ως εξής:


Μαγείρεμα
[χρόνος 30-40 λεπτά]
  • Σ' ένα γούοκ ή σ' ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να ζεσταθεί.
  • Σοτάρουμε μόνο το κρέας (χωρίς τη μαρινάδα), μέχρι να ροδίσει. 
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε ελαφρώς κι αυτά.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα, κατεβάζουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κάρυ και 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να γίνει το κρέας. 
  • Αν χρειαστεί (δηλαδή αν δεν έχει γίνει το κρέας, ενώ η σάλτσα έχει σχεδόν σωθεί), προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Στην περίπτωση αυτή, δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγο σόγια σος και μέλι, αν μας φαίνεται πολύ αραιωμένη. 
Σερβίρουμε με ρύζι ή noodles και με πράσινη σαλάτα εποχής. Προς στιγμής μου περνά απ' το μυαλό το σάκε, αλλά μ' αυτή τη ζέστη το κρύο λευκό κρασί είναι ότι πρέπει.



Καλή συνέχεια ☺ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...