Τις φακές σούπα της λατρεύω - όσο κι αν δε μου άρεσαν σαν παιδί -, αλλά τώρα το καλοκαίρι οι λιγότερο φανατικοί διαμαρτύρονται... λόγω ζέστης! Τις δοκίμασα με λαχανικά σαν σαλάτα, τις δοκίμασα με ρύζι, με το συνδυασμό όμως και των δύο -λαχανικών και ρυζιού- και με δύο διαφορετικές αλοιφές, τζατζίκι και πάπρικα με φέτα (μια συνταγή από τις όμορφες Πρέσπες), τα πιάτα άδειασαν και ξαναγέμισαν για ν' αδειάσουν και πάλι. Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά (φρέσκα ή αποξηραμένα), όπως και το αλάτι, τα προτείνω σε light αναλογίες, αλλά από εκεί πέρα δοκιμάζετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και προσθέτετε ή αφαιρείτε. Είναι θέμα ουρανίσκου!
Υλικά (6 - 8 μερίδες)
2/3 φλιτζανιού ψιλής φακής
2/3 φλιτζανιού ρύζι κίτρινο για πιλάφι
1 μεγάλο καρότο, 1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα, 1 μέτριο αγγούρι
1 μέτρια μελιτζάνα, 1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. σόγια σως
1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γλ. κάρυ
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνη
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνη
2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. βασιλικό
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Προετοιμασία
- Βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά τη φακή περίπου 25 - 30 λεπτά, ή την αφήνω μέσα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 2 ή και παραπάνω ώρες.
- Καθαρίζω και κόβω τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους. Και τα αφήνω σ' ένα μπολ με αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου, για να ξεπικρίσει.
- Κόβω όλα τα λαχανικά σε κύβους.
- Χρησιμοποιώ για το μαγείρεμα βαθύ σκεύος. Προτείνω το γούοκ, γιατί η συνταγή έχει πολλά υλικά, αλλά και μια πλατιά κατσαρόλα ή ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι βολεύουν κι αυτά.
Εκτέλεση
- Ρίχνω μισή κούπα ελαιόλαδο και το αφήνω 2-3 λεπτά να ζεσταθεί.
- Πρώτα, ρίχνω στο γούοκ τις μελιτζάνες, για να τηγανιστούν ελαφρώς, αλλά όχι να μαυρίσουν.
- Όταν οι μελιτζάνες αρχίζουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτω τα καρότα και το κρεμμύδι. Κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
- Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, προσθέτω το αγγούρι και τη ντομάτα. Ανακατεύω για λίγα λεπτά μέχρι να αχνιστούν κι αυτά.
- Μετά, προσθέτω τη σόγια σως, το ρύζι και τις φακές. Τα αφήνω λίγο να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας.
- Προσθέτω 3-4 φλιτζάνια βρασμένο νερό, τα μπαχαρικά, το αλάτι και την ζάχαρη. Τα σκεπάζω με το καπάκι και τα αφήνω να βράσουν.
- Ανά διαστήματα, ελέγχω μήπως χρειάζεται να προσθέσω κι άλλο νερό, σε περίπτωση που το έχουν "πιει" όλο, πριν βράσει το ρύζι και η φακή.
- Συνήθως, θέλει περίπου 40-45 λεπτά, για να βράσουν και να δέσουν τα υλικά, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο βραστερή είναι η φακή.
- Λίγο πριν σβήσω τη φωτιά, προσθέτω τα μυρωδικά, ανακατεύω και τα αφήνω λίγα λεπτά σε σβηστή φωτιά, για να χυλώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου