01 Οκτωβρίου 2013

Πώς διατηρούνται οι ψητές πιπεριέςFlorina peppers by jшp, on Flickr
Και οι τελευταίες πιπεριές Φλωρίνης, κόκκινες και πράσινες, μαζεύτηκαν από τα χωράφια... 
Κάθε χρόνο, απ' τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, οι γυναίκες στα χωριά των Πρεσπών και της Φλώρινας επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία.  
Μαζεύουν τις πιπεριές από τον κήπο και το μποστάνι, τις ξεπλένουν καλά σε λεκάνες στην αυλή, ανάβουν τη σόμπα ή το μαγκάλι και τις ψήνουν. Στη συνέχεια, τις βάζουν μέσα σε πλαστικές σακούλες για τουλάχιστον 30 λεπτά, για να ιδρώσουν και να ξεφλουδίζονται εύκολα. Ακολουθεί το "μπελαλίδικο" ξεφλούδισμα και καθάρισμά τους από σπόρια και κοτσάνια. Και τέλος, η διαδικασία αποθήκευσης.


Ο πιο εύκολος τρόπος αποθήκευσής τους είναι να μπουν έτσι όπως είναι, ψημένες και καθαρισμένες, σε σακούλες κατάψυξης ή τάπερ και να καταψυχθούν. Άλλος τρόπος είναι στα γνωστά γυάλινα βάζα, που τα καπάκια τους μπορούν να κλείσουν αεροστεγώς. Οι ψημένες πιπεριές τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη με τη μύτη προς τα κάτω και προσθέτουν στο τέλος λίγο αλάτι.
<<Βράσιμο των βάζων>>Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ευρέως στην περιοχή της Πρέσπας για το αεροστεγές κλείσιμο των βάζων  


Florina peppers and a homemade jar
by jшp, on Flickr
* Πλένουν καλά τα βάζα, τα γεμίζουν με τις πιπεριές και κλείνουν το καπάκι. 

* Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, που την έχουν γεμίσει με νερό, τοποθετούν ένα ύφασμα (τραπεζομάντηλο ή πετσέτα κουζίνας). 

* Το ύφασμα θα πρέπει να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του σκεύους και το υπόλοιπο να περισσεύει προς τα έξω. 

* Τοποθετούν τα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά. Το νερό πρέπει να είναι κρύο και ίσα που να καλύπτει τα βάζα. 

* Σκεπάζουν τα βάζα με το ύφασμα, που απομένει, τοποθετούν κάτι βαρύ πάνω (συνήθως μεγάλη πέτρα), για να μην κουνιούνται πολύ και ανοίξει το πανί. 

* Βάζουν την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνουν να βράσουν περίπου 15 λεπτά.

Ακόμη, μετανιώνω για μια φωτογραφία που δεν "τράβηξα" στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου. Αρχές Σεπτέμβρη, στην αυλή ενός σπιτιού είχαν ανάψει μια μικρή φωτιά και πάνω σε τρίποδα είχαν στερεώσει ένα παλιό καζάνι. Μέσα του "έκλειναν" τα βάζα, ακολουθώντας την πιο πάνω διαδικασία.


Με αυτό τον τρόπο, απολαμβάνουν τις πιπεριές του κήπου τους μέχρι την επόμενη σοδειά. Τις σερβίρουν ως σαλάτα με λαδάκι και λίγο ξύδι, αλλά και για μεζέ με το τσίπουρο, που ρέει άφθονο εκεί τους κρύους μήνες του χειμώνα. Άλλες συνταγές με ψητές πιπεριέςδιαδεδομένες στην περιοχή αυτή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι:
  • καβουρντισμένες πιπεριές με σάλτσα ντομάτας.
  • ομελέτα με καβουρντισμένες πιπεριές και φέτα. 
  • γεμιστές πιπεριές με φέτα.

  • ντιπ με ψητές πιπεριές και φέτα.
  • ντιπ με ψητές πιπεριές, φρέσκο βασιλικό και λάδι.
  • Τέλος, αλεσμένες ή ψιλοκομμένες, οι πιπεριές μπορούν να προστεθούν σε πολλές σάλτσες και να τους δώσουν μια πιπερένια και, ταυτόχρονα, γλυκιά γεύση.
Πρώτη δημοσίευση στο blog Find a way by jwp


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου