Florina peppers by jшp, on Flickr |
Κάθε χρόνο, απ' τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, οι γυναίκες στα χωριά των Πρεσπών και της Φλώρινας επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία.
Ο πιο εύκολος τρόπος αποθήκευσής τους είναι να μπουν έτσι όπως είναι, ψημένες και καθαρισμένες, σε σακούλες κατάψυξης ή τάπερ και να καταψυχθούν. Άλλος τρόπος είναι στα γνωστά γυάλινα βάζα, που τα καπάκια τους μπορούν να κλείσουν αεροστεγώς. Οι ψημένες πιπεριές τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη με τη μύτη προς τα κάτω και προσθέτουν στο τέλος λίγο αλάτι.
<<Βράσιμο των βάζων>>
Florina peppers and a homemade jar by jшp, on Flickr |
* Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, που την έχουν γεμίσει με νερό, τοποθετούν ένα ύφασμα (τραπεζομάντηλο ή πετσέτα κουζίνας).
* Το ύφασμα θα πρέπει να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του σκεύους και το υπόλοιπο να περισσεύει προς τα έξω.
* Τοποθετούν τα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά. Το νερό πρέπει να είναι κρύο και ίσα που να καλύπτει τα βάζα.
* Σκεπάζουν τα βάζα με το ύφασμα, που απομένει, τοποθετούν κάτι βαρύ πάνω (συνήθως μεγάλη πέτρα), για να μην κουνιούνται πολύ και ανοίξει το πανί.
* Βάζουν την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνουν να βράσουν περίπου 15 λεπτά.
Ακόμη, μετανιώνω για μια φωτογραφία που δεν "τράβηξα" στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου. Αρχές Σεπτέμβρη, στην αυλή ενός σπιτιού είχαν ανάψει μια μικρή φωτιά και πάνω σε τρίποδα είχαν στερεώσει ένα παλιό καζάνι. Μέσα του "έκλειναν" τα βάζα, ακολουθώντας την πιο πάνω διαδικασία.
Με αυτό τον τρόπο, απολαμβάνουν τις πιπεριές του κήπου τους μέχρι την επόμενη σοδειά. Τις σερβίρουν ως σαλάτα με λαδάκι και λίγο ξύδι, αλλά και για μεζέ με το τσίπουρο, που ρέει άφθονο εκεί τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Ακόμη, μετανιώνω για μια φωτογραφία που δεν "τράβηξα" στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου. Αρχές Σεπτέμβρη, στην αυλή ενός σπιτιού είχαν ανάψει μια μικρή φωτιά και πάνω σε τρίποδα είχαν στερεώσει ένα παλιό καζάνι. Μέσα του "έκλειναν" τα βάζα, ακολουθώντας την πιο πάνω διαδικασία.
Με αυτό τον τρόπο, απολαμβάνουν τις πιπεριές του κήπου τους μέχρι την επόμενη σοδειά. Τις σερβίρουν ως σαλάτα με λαδάκι και λίγο ξύδι, αλλά και για μεζέ με το τσίπουρο, που ρέει άφθονο εκεί τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Άλλες συνταγές με ψητές πιπεριές, διαδεδομένες στην περιοχή αυτή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι:
- καβουρντισμένες πιπεριές με σάλτσα ντομάτας.
- ομελέτα με καβουρντισμένες πιπεριές και φέτα.
- γεμιστές πιπεριές με φέτα.
- ντιπ με ψητές πιπεριές και φέτα.
- ντιπ με ψητές πιπεριές, φρέσκο βασιλικό και λάδι.
- Τέλος, αλεσμένες ή ψιλοκομμένες, οι πιπεριές μπορούν να προστεθούν σε πολλές σάλτσες και να τους δώσουν μια πιπερένια και, ταυτόχρονα, γλυκιά γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου