24 Αυγούστου 2013

Γραμμές Ζικ-Ζακ Στη Διακόσμηση

Και ξαφνικά όλος ο κόσμος έγινε ζικ-ζακ Απέκτησε φόντο ψαροκόκαλου, ή σιριτιού, ή γαλονιού, όπως θα λέγαμε ελληνιστί, ή αλλιώς ζικ-ζακ. Και κάθε site ή blog διακόσμησης, που σέβεται τον εαυτό του, έχει ασχοληθεί μαζί του τα τελευταία τρία χρόνια. Το έχουμε δει να καλύπτει τα πάντα: μαξιλάρια, καναπέδες, κρεβάτια, συρταριέρες, κουρτίνες, χαλιά, φωτιστικά, κάθε είδους αντικείμενα διακοσμητικά ή μη, ταπετσαρίες, υφάσματα και φυσικά ρούχα, τσάντες, παπούτσια... 

Βέβαια, το σχέδιο αυτό δεν είναι καινούριο. Συναντάται συχνά στους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν γύρω από τη Μεσόγειο (Αιγυπτιακό, Ελληνικό, Ρωμαϊκό κ.α.). Σε βάθος χιλιάδων χρόνων κοσμεί αγγεία και αμφορείς, διάκοσμους κτιρίων, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκε ως τεχνική πλακόστρωσης δρόμων κατά την αρχαιότητα και έφτασε ως τις μέρες μας με τα γνωστά ξύλινα δάπεδα, που χρησιμοποιήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Και αναρωτιέσαι, αν το καλοσκεφτείς: έλειψε ποτέ από τάση; Γιατί και σε πολλές παραδοσιακές στολές συναντάμε το γνωστό σιρίτι, μια λεπτή ζικ-ζακ κορδέλα κεντημένη στις φούστες, στα γιλέκα και στα μανίκια των πουκαμίσων. Και στα πλεκτά των γιαγιάδων μας βλέπουμε το ίδιο σχέδιο. 


Και φυσικά στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρησιμοποιείται ως διακριτικό στρατιωτικών και άλλων στολών - τα γνωστά σε όλους μας γαλόνια. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το παράδειγμα της ιταλικής εταιρείας ρούχων Missoni, που από την δεκαετία του '60 καθιερώθηκε στον χώρο της μόδας με τα πολύχρωμα ριγέ και τα chevron πλεκτά και ρούχα της. Και παρά τον κορεσμό σε zig zag εικόνες και chevron ιδέες όλα αυτά τα χρόνια, το μοτίβα αυτά διατηρούν τη "φρεσκάδα" τους και την ανανεωτική τους οπτική. Άλλωστε, τα γεωμετρικά σχήματα, ιδίως τρίγωνα και τραπέζια, και οι ρίγες, διαγώνιες ή με γωνίες (ζικ-ζακ), θα είναι τάση και για το 2014, καθώς συμπεριλαμβάνονται στις περισσότερες λίστες διακόσμησης για την επόμενη χρονιά. 

Τώρα, αν δεν είσαι ταγμένος φαν των γεωμετρικών σχημάτων, αλλά αυτό το ζικ-ζακ σου "κάνει" κάτι, μπορείς να περιοριστείς σε κάτι προσωρινό και μικρό, που "να πιάνει λίγο χώρο". Ένα - δύο διακοσμητικά μαξιλάρια στο σαλόνι, ένα χαλί, ένα πόστερ, ένα βάζο, το κάλυμμα μια καρέκλας, οι κουρτίνες ή το πάπλωμα στο υπνοδωμάτιο. Με τόση ποικιλία, όλο και κάτι θα υπάρχει, που να συνδυάζεται με το χώρο σου. Αν πάλι βρήκες στο chevron το alter ego αποτύπωμά σου, δεν σε σταματά τίποτα. Το 2014 τα γεωμετρικά σχέδια έχουν διάθεση να εφαρμοστούν παντού και να καλύψουν οτιδήποτε. Ακόμη και η ταπετσαρία δεν περιορίζεται στους τοίχους, αλλά κατακτά και το ταβάνι. Και, το μοτίβο αυτό μπορεί να ταιριάξει άνετα σε όλους τους χώρους του σπιτιού, από το παιδικό δωμάτιο και την κουζίνα ως το μπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου