02 Αυγούστου 2013

γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά [gemista - stuffed tomatoes with cracked wheat and vegetables]




Τα γεμιστά είναι απ' τα φαγητά του καλοκαιριού... με κιμά ή χωρίς, με πράσινες ή κόκκινες πιπεριές ή με ντομάτες, με δυόσμο ή άνηθο, με κουκουνάρι και σταφίδα... γίνονται (συνήθως ☺) τέλεια! Αν ανήκεις στην κατηγορία που βαριέσαι να μαγειρεύεις και να τρως το ίδιο φαγητό περισσότερες από μια φορές, το πλιγούρι είναι μια πεντανόστιμη εναλλακτική. Η συνταγή και η διαδικασία είναι ίδια, απλά αντικαθιστούμε το ρύζι με πλιγούρι!



Υλικά
[μερίδες 4-6]

10-12 ντομάτες, μεγάλες και ώριμες
250 γραμμάρια πλιγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μελιτζάνα 
1 κολοκυθάκι
100 γραμμάρια σταφίδα μαύρη
100 γραμμάρια κουκουνάρι
1/2 φλιτζάνι άνηθο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
ζάχαρη 
μαύρο πιπέρι 
γλυκιά πάπρικα



Μαγείρεμα
[χρόνος περίπου 90-120 λεπτά]
  • Πλένουμε τις ντομάτες. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι στο πάνω μέρος, σαν καπάκι. Τις αδειάζουμε, ψιλοκόβουμε τη σάρκα και την βάζουμε σ' ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετούμε τις ντομάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, σ' ένα βαθύ ταψί ή σ' ένα πυρίμαχο σκεύος με το ανοιχτό μέρος προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα και το καλοκυθάκι. Αν δεν θέλουμε να φαίνονται τα κομμάτια, τα τρίβουμε στον τρίφτη.
  • Σ' ένα βαθύ τηγάνι αφήνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι, μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε και σοτάρουμε το πλιγούρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες για 2-3 λεπτά. 
  • Ρίχνουμε το εσωτερικό ντομάτας (χυμό και ψιλοκομμένα κομμάτια), τα μπαχαρικά και το αλάτι.

  • Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, περίπου 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό, για να έχει το μείγμα ζουμί.
  • Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες, λίγο πιο πάνω από τη μέση, και τις κλείνουμε με το καπάκι. Τις ραντίζουμε με λίγο λάδι.
  • Αν περισσέψει γέμιση, καλύπτουμε μ' αυτή τα κενά ανάμεσα στις ντομάτες.
  • Ψήνουμε στο 185˚C βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις), μισή ώρα σκεπασμένα με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και μισή ώρα χωρίς.  

Σερβίρουμε με φέτα ή γιαούρτι ή λίγο κι απ' τα δύο μαζί!


Καλή συνέχεια ☺ !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...