20 Ιουλίου 2013

μακαρόνι κοφτό στον φούρνο με ζαμπόν, μανιτάρια & λαχανικά [pasta gratin with ham, mushrooms and chopped vegetables]

Follow me on Facebook • Google+ • Bloglovin'

Το κοφτό μακαρονάκι είναι το φαγητό των παιδικών χρόνων με κιμά και φέτα ή κοκκινιστό. Αν βαρεθήκατε να το τρώτε με τον ίδιο τρόπο, αυτή είναι μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή που δεν θα αφήσει κανένα ανικανοποίητο.

υλικά
[για 6-7 μερίδες]

500 γρ. κοφτό μακαρόνι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
5-6 άσπρα μανιτάρια
1 καρότο 
1 μικρό κολοκυθάκι
1 μεγάλη ντομάτα
10 φέτες πάριζα ή ζαμπόν
200 - 250 γρ. τυρί φέτα
150 - 200 γρ. τυριά διάφορα (ένταμ, μοτζαρέλλα, γκούντα)
πιπέρι μαύρο
πάπρικα γλυκια
κάρυ
αλάτι


Χρόνος προετοιμασίας: 30 - 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 - 50 λεπτά

Διαδικασία
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. 
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα υπόλοιπα λαχανικά σε καρέ (κύβους), ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Σ' ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το καρότο, το κολοκύθι και το ζαμπόν. Τα σωτάρουμε λίγα λεπτά και μετά μειώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε 15 - 20 λεπτά να μαλακώσουν.
  • Τρίβουμε την ντομάτα ή την πολτοποιούμε στο multi.
  • Σ' ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε με τη σειρά μια στρώση μακαρόνια, μια στρώση τριμμένη φέτα, τη μισή τριμμένη ντομάτα, τα λαχανικά με το ζαμπόν και τα μανιτάρια, μια στρώση διάφορα τριμμένα τυριά και επαναλαμβάνουμε: μακαρόνια, ντομάτα, φέτα, τυριά.
  • Στο τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ και την πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγα τυριά ακόμη.
  • Ψήνουμε στους 180˚ C για 45 - 50 λεπτά (πάνω - κάτω αντιστάσεις).





μπεσαμέλ χωρίς αυγά

υλικά
600 ml φρέσκο γάλα
60 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μαργαρίνη
αλάτι 
πιπέρι
μοσχοκάρυδο



  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας συνταγή μπεσαμέλ ή έτοιμη. Εγώ προτίμησα να κάνω μια ελαφριά εκδοχή της, χωρίς αυγά. 
  • Βράζω το μισό γάλα και στο άλλο μισό, όσο είναι κρύο, προσθέτω το αλεύρι και το ανακατεύω καλά, για να διαλυθεί.
  • Μόλις βράσει το μισό γάλα, χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω αργά το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι, ανακατεύοντας. Μετά από 5 - 10 λεπτά ανακάτεμα το γάλα αρχίζει να πήζει και να γίνεται κρέμα.
  • Κλείνω την εστία της κουζίνας, και προσθέτω τη μαργαρίνη, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά, για να διαλυθούν.
  • Το αφήνω πάνω στην σβησμένη εστία για μερικά λεπτά, για να δέσει η μπεσαμέλ, και μετά περιχύνω πάνω στο φαγητό που θέλω.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...