16 Ιουλίου 2013

κεικ πετροκέρασο [fresh cherry cake]

Photo by jwp

"Τέτοια κεράσια δεν έχετε ξαναφάει!" ήταν τα πρώτα λόγια του Διονύση και της Μαρίας, των φίλων μας από την Περίκλεια Αριδαίας που μας επισκέφτηκαν προχθές, φέρνοντας μας αυτούς τους υπέροχους καρπούς από έναν τοπικό παραγωγό. Και η αλήθεια είναι ότι τόσο μεγάλα, ζουμερά και ολόγλυκα κεράσια ίσως να μην είχαμε ξαναφάει ποτέ! 

Η συνταγή του κέικ είναι η κλασική, που χρησιμοποιώ για σίγουρο αποτέλεσμα, με λιγότερη ζάχαρη αυτή τη φορά και χυμό φρούτων για άρωμα και φυσικά αυτά τα θεϊκά κεράσια από την Αριδαία... 

Photo by jwp

Υλικά

1 φλιτζάνι μαργαρίνη
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/3 φλιτζανιού χυμό φρούτων (ανάμικτο ή πορτοκάλι) 
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking powder
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. κεράσια

Photo by jwp

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 50-60 λεπτά


Εκτέλεση
  • Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια περίπου 250 γρ. κεράσια, αφαιρώντας το κουκούτσι.
  • Τα αφήνουμε πάνω σ' ένα απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη 5 λεπτά μέχρι ν' αφρατέψουν.
  • Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το χυμό φρούτων, τις βανίλιες και το αλάτι.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σταδιακά μαζί με το baking powder.
Photos by jwp
  • Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε τη φόρμα για κέικ (εδώ χρησιμοποίησα στρόγγυλη των 25 εκ.).
  • Βάζουμε τα κομμένα κεράσια σ' ένα μπολ και τα αλευρώνουμε ελαφρά με 1-2 κουταλιές αλεύρι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και μετά προσθέτουμε τα κεράσια. Μ' ένα κουτάλι τα καλύπτουμε με το μείγμα με απαλές κινήσεις.
  • Ψήνουμε στους 185˚C για 50-60 λεπτά (πάνω και κάτω αντιστάσεις).
Photo by jwp


Κόβουμε, αφού κρυώσει καλά το κέικ, και 
πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αν το προτιμούμε πιο γλυκό.

Photo by jwp


Καλή συνέχεια !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...