16 Ιουνίου 2013

η πιο ορεινή πλαζ λέγεται "Κούλα" [Koula, the northern plage in Greece]




Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα στις Πρέσπες. Ήμουν 10 χρονών και το μόνο που υπήρχε στην πλαζ Κούλα ήταν λευκή άμμος και ο μπλε υδροφόρος ορίζοντας της Μεγάλης Πρέσπας, και φυσικά η ομώνυμη ταβέρνα-πλαζ "Κούλα", που λειτουργεί μέχρι σήμερα και τους εξυπηρετεί όλους - ντόπιους, ταξιδιώτες και κατασκηνωτές. 



Η πλαζ βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Λαιμού - Βροντερού λίγο πριν το φράγμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν πάντοτε εκεί. Σχηματίστηκε σταδιακά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον χείμαρρο Κούλα, που περνά από τα χωριά του Αγ. Γερμανού και του Λαιμού. Όταν υπερχείλιζε, τα ορμητικά νερά του μετέφεραν χώματα και άμμο και δημιουργούσαν προσχώσεις σ' αυτή την περιοχή. Έτσι, χώρισε την ενιαία λίμνη σε Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και η ακτή που δημιουργήθηκε στην πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας πήρε το όνομά του.





Σήμερα, το ερημωμένο τοπίο έχει αλλάξει. Οι παρεμβάσεις στην περιοχή είναι ελάχιστες, επειδή είναι προστατευόμενη. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί παντού δέντρα, αγριόχορτα, αγριολούλουδα και καλαμιές. Το πράσινο και το μπλε κυριαρχούν, καθώς τα χωρίζει μια λευκή αμμώδη γραμμή.



Τα νερά της λίμνης στο σημείο αυτό είναι καθαρά και η ακτή ομαλή, χωρίς βαλτώδη σημεία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Μπορούν ακόμη να κατασκηνώσουν στο ομώνυμο κάμπινγκ με τροχόσπιτα και σκηνές. Στη δεκαετία του '80 και του '90 αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για κάθε ξένο και εγχώριο φυσιολάτρη.



Εκτός από την εξαίσια ντόπια κουζίνα, το μπάνιο και την περιήγηση, μπορεί κανείς να  συναντήσει και πληθυσμούς σπάνιων πουλιών και ζώων, που ζουν στην περιοχή και τους αρέσει να φωλιάζουν κοντά στην περιοχή του φράγματος: αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι, πελαργοί κ.τ.λ. Η περιοχή κατακλύζεται κάθε χρόνο από οπαδούς του bird watching, αλλά και από φανατικούς φωτογράφους.



Και το καλό είναι ότι σ' αυτήν την περιοχή όλα είναι κοντά. Το νησάκι του Αγ. Αχίλλειου είναι 2 χλμ. μακριά. Περίπου 4 χλμ. είναι η απόσταση μέχρι τα χωριά Ψαράδες (δυτικά) και Αγ. Γερμανό (ανατολικά), ενώ η Φλώρινα και η Καστοριά απέχουν περίπου 45 χλμ. και 50 χλμ., αντίστοιχα.


Ό,τι και να επιλέξεις να κάνεις σ' αυτήν την περιοχή, ένα πράγμα είναι σίγουρο, θα αισθανθείς την γαλήνη και την πληρότητα που φέρνει η επαφή με την ανέγγιχτη φύση. Η ζωή κυλά εδώ όπως τα νερά της λίμνης... ήρεμη, απλή και αφτιασίδιωτη!


Καλό απόγευμα J !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου