12 Δεκεμβρίου 2012

Χειμωνιάτικη Λιακάδα στις Πρέσπες


Πολλές μέρες πέρασαν από την τελευταία δημοσίευση. Μέρες με πολύ κρύο, χιόνι πού και πού, πεζοπορίες στο δάσος, βόλτες στις λίμνες, παραδοσιακές συνταγές, σπιτικό κρασί και τσίπουρο. Και ελάχιστο internet! 


Και να μερικά ενθύμια από μια πρωινή βόλτα στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου και τη μικρή Πρέσπα, ακριβώς  μια βδομάδα πριν, με χειμωνιάτικη λιακάδα σαν τη σημερινή. Οι φαλαρίδες (fulica atra) είχαν την τιμητική τους σ' αυτή την περιήγηση. Κολυμπούσαν και ψάρευαν ανενόχλητες στα παγωμένα νερά της λίμνης, "τρυπώνοντας" -όχι τυχαία- σε κάθε πλάνο. Η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη, ο ορίζοντας ανεμπόδιστος και το κρύο αναζωογονητικό. Όλο το σκηνικό σου προσφέρει απλόχερα γαλήνη, ευεξία και ψυχική ισορροπία.



Και αν νομίζεις ότι σ' αυτή τη βόλτα μόνο θα "ξεπαγιάζεις", μπορείς να κάνεις ένα "ζεστό" διάλειμμα στο ομώνυμο καφέ-εστιατόριο-ξενώνα του νησιού, που θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ζεστός καφές και τοπικά εδέσματα μπροστά στο πέτρινο τζάκι, θέα στη λίμνη και παντού η προσωπική υπογραφή των ιδιοκτητών στη διακόσμηση με πανέμορφες τοιχογραφίες, έργα τέχνης και χειροποίητα έπιπλα! Κλείνω αυτή τη βόλτα  με το πιο "μαγικό" σημείο στο νησάκι: αυτό με την εγκαταλελειμμένη ξύλινη βάρκα! Θα καταλάβεις τον λόγο, αν ρίξεις μια ματιά σ' αυτή τη μικρή συλλογή φωτογραφιών στο flickr. Είναι απίστευτο πόσο καθαρά αποτυπώνονται σ' αυτές τις φωτογραφίες οι εναλλαγές των εποχών. Ενώ η θέση της βάρκας παραμένει σταθερή, γύρω της το τοπίο συνεχώς αλλάζει! Και για "του λόγου το αληθές", να μια παλιότερη, ανοιξιάτικη λήψη, τόσο διαφορετική από την χειμωνιάτικη!



 Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείς να βρεις εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου