23 Νοεμβρίου 2012

ψηφιακή δανειστική βιβλιοθήκη - open library


Follow me on Facebook • Google+ • Bloglovin'

photo by PublicDomainPictures, on Pixabay
Στις ομορφότερες αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων ξεχωριστή θέση κατέχει η δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης μου. Κάθε μήνα από τα εννιά μου χρόνια μέχρι και τα δεκαοχτώ περνούσα τουλάχιστον δυο πρωινά Σαββάτου τον μήνα να ψάχνω το επόμενο αγαπημένο μου βιβλίο. Συγγραφέας, τίτλος, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο, περιγραφή, βιογραφικό, βιβλιογραφία, διάθεση, ένστικτο, εποχή… η επιλογή ήταν μια σύνθετη διαδικασία, ένας καινούριος κάθε φορά γρίφος. Τα χρόνια πέρασαν και να που η δανειστική βιβλιοθήκη έγινε ψηφιακή. Και μπορεί να μην έχει την ίδια μυστηριώδη ομορφιά και ατμοσφαιρική βαρύτητα που αποπνέουν οι στενοί διάδρομοι, τα συμμετρικά ράφια και χιλιομετρημένες σελίδες, αλλά η περιήγηση και το ψάξιμο κρατούν ακόμη το ενδιαφέρον του παλιού καιρού.

Η ψηφιακή ανοιχτή βιβλιοθήκη «open library» αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Internet Archive. Χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Κάλε-Ώστιν (Kahle/Austin) και από την Πολιτειακή Βιβλιοθήκη της Καλιφόρνια (California State Library) με μερική επιχορήγηση. Από το 2007 συνεργάζεται με βιβλιοθήκες στην Αμερική και την Ευρώπη και δημιουργεί πληρέστερους ψηφιακούς καταλόγους βιβλίων και εκδόσεων, ενώ παρέχει κάποια από αυτά για ανάγνωση (δωρεάν ή με δανεισμό), αν το επιτρέπει το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας στο οποίο ανήκουν.

Πλεονεκτήματα
Περισσότερα από 1.000.000 δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία,
• δυνατότητα ψηφιακού δανεισμού περίπου 10.000 ηλεκτρονικών βιβλίων (ακόμη και σύγχρονων, π.χ. εκδόσεις του 2010),
• πολύ απλή διαδικασία εγγραφής (email, usernamepassword),
• εύκολη διαδικασία δανεισμού σε μορφή pdf, epub ή online ανάγνωση μέσω του web browser,
• εύχρηστη ιστοσελίδα, που κάνει την αναζήτηση εύκολη.

Μειονεκτήματα
• Η βιβλιογραφία, που είναι διαθέσιμη στο κοινό, είναι αγγλόφωνη.
• Υπάρχουν βιβλία με ελλιπείς ή και καθόλου πληροφορίες, καθώς το όλο εγχείρημα βασίζεται στην εθελοντική (τύπου wikipedia) συνεισφορά των αναγνωστών.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες θα βρεις και εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου