10 Ιουνίου 2014

easy and quick semolina cake with syrup (εύκολο και γρήγορο σάμαλι)

Follow me on Facebook • Google+ • Bloglovin'

This is an easy and quick version of semolina cake with syrup. In Greece, this syrupy sweet cooked on griddle is called samali and is ideal dessert for the summer, as it can be served with vanilla ice-cream ... a divine combination! 



For the cake
2 cups semolina flour
1 cup sugar
1 cup margarine
6 eggs
1 teaspoon vanilla extract powder 
1 sachet baking powder
1 spoon lemon zest

For the syrup
2 1/2 cups water
2 1/2 cups sugar
peel of a lemon
1 spoon lemon juice

○ Preheat the oven to 360°F. Grease a large baking pan.
○ Beat the eggs, add the sugar and the vanilla extract powder.
○ Mix the semolina flour with the baking powder. Add it to the rest mixture.
○ Bake it to 360°F for about 40 minutes, until it becomes golden and doesn't stick to the knife.
○ In a saucepan, pour the ingredients for the syrup and stir them in a medium heat for about 20 minutes until the sugar is melted.
○ Pour slowly the hot syrup to the hot cake, allowing it to absorb every addition, and bake it to 320°F for 10 minutes.


Μετά το τριήμερο, μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για το σάμαλι. Νομίζω ότι είναι ιδανικό επιδόρπιο για τους καλοκαιρινούς μήνες και ταιριάζει τόσο πολύ με παγωτό!

Υλικά
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα μαργαρίνη 
1 κούπα ζάχαρη 
6 μέτρια αυγά
2 βανίλιες
1 baking powder
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

Σιρόπι
2 1/2 κούπα νερό
2 1/2 ζάχαρη 
1 φλούδα λεμονιού
λίγες σταγόνες λεμόνι


• Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
• Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το χλιαρό βούτυρο. 
• Ρίχνουμε το baking powder στο σιμιγδάλι, το ανακατεύουμε και μετά το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί - πρέπει να είναι ρευστό.
• Ψήνουμε στους 185°C περίπου 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και να μην κολλάει, όταν το κόβουμε με μαχαίρι και δεν κολλάει.
• Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 10-15 λεπτά.
• Στο ζεστό γλυκό ρίχνουμε αργά το ζεστό σιρόπι, αφήνοντάς το να το απορροφά, και το βάζουμε μέσα στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί. 

5 σχόλια:

  1. Λατρεύω το σαμάλι και το κάνω κάθε χρόνο στις ονομαστικές μας εορτές! Εννοείται φυσικά πως το συνοδεύω με παγωτό καϊμάκι γιατί τα δυο μαζί είναι άπαιχτος συνδυασμός! Την καλησπέρα μου Ιωάννα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααα εμείς κορίτσια, το τιμούμε όλες τις εποχές! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωωω! Το αγαπημένο σιροπιαστό του άντρα μου και του γιου μου. Και εμείς σαν την Δήμητρα το συνοδεύουμε με παγωτό καιμάκι...άπαιχτη γεύση! Μπράβο Ιωάννα μου από τις ωραιότερες συνταγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μου ξέφυγε....??? χαχαχαχα!!! Η αδερφή μου το φτιάχνει με σιρόπι και φλούδες πορτοκαλιού μέσα στο σιρόπι και παγωτό καιμάκι ή βανίλια και από ότι λένε αυτοί που το τρώνε είναι ωραίο!! Εγώ δυστυχώς, ούτε που το δοκιμάζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αμαν αμαν...κανω διαιτα ή τουλαχιστον προσπαθω! αλλα τωρα ζηλεψα...παω για υλικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...