20 Οκτωβρίου 2013

φυσικά spa στα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ

photo by jшp, on Flickr
Λουτρά Λουτρακίου, ή Πόζαρ Ποζάρτσκου, ή διαφορετικά, Λουτρά Πόζαρ. Μετά από λίγο ψάξιμο τριών διαφορετικών ερμηνειών, κάτι ανάμεσα σε θράκα, αναμμένο κάρβουνο και κάτω από τη φωτιά, με το "πο" να βαφτίζεται στο τέλος αρχαία ελληνική λέξη, συνώνυμη του ύδατος (!), καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι όταν λέμε Πόζαρ, εννοούμε λουτρά (θερμά). Γι' αυτό και οι Σέρβοι χρησιμοποιούσαν το όνομα Ποζάρτσκου για το χωριό Λουτράκι.

photo by jшp, on Flickr
Άλλωστε, λουτρά είναι το πρώτο πράγμα που θα 'ρθεις να κάνεις εδώ. Είτε στην εξωτερική πισίνα και τις φυσικές κολυμπήθρες, είτε στις εσωτερικές πισίνες, τους ατομικούς λουτήρες και τα χαμάμ, θα απολαύσεις όλες τις θεραπευτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες των, εμπλουτισμένων με μέταλλα, θερμών νερών. Μικροί καταρράκτες "πέφτουν" σε πολλές από αυτές τις πισίνες και προσφέρουν, με την πίεσή τους, ακόμη περισσότερη ανακούφιση.

photo by jшp, on Flickr
Οι θερμές πήγες αναβλύζουν από την κοίτη του ρέματος του Αγ. Νικολάου στους 37 βαθμούς. Θερμά νερά ρέουν δίπλα στο ποτάμι, που άλλοτε ονομαζόταν στα σλάβικα"Τόπλιτσα" - θερμοπόταμος σε ελεύθερη μετάφρασηΟι ευεργετικές ιδιότητες των νερών ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις. Πέρα από αυτό, όμως, ένα εικοσάλεπτο λουτρό προσφέρει σε όλους μια τέλεια αίσθηση χαλάρωσης, αναζωογόνησης και ευεξίας - είναι ένα τέλειο spa.


photo by jшp, on Flickr
Τα ιαματικά λουτρά θα τα βρείτε 15 χλμ δυτικά της Αριδαίας, 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 505 χλμ από την Αθήνα. Λειτουργούν όλο τον χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο (μην σου φανεί περίεργο παρέες να κάνουν λουτρά και στις 2 και στις 3 ώρα το βράδυ). Το κρύο δεν σε εμποδίζει να τα χαρείς, αφού όταν βγαίνεις από αυτά για αρκετή ώρα δεν αισθάνεσαι την χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία. 

Καλύτερη στιγμή: Πριν από μερικούς χειμώνες, να έχει στρώσει το χιόνι παντού κι εμείς να κολυμπάμε στις θερμές γούρνες με τα μαγιό μας, μέσα στο χιονισμένο δάσος και δίπλα από το κρύο ποτάμι, σαν να είναι καλοκαίρι, δίχως να κρυώνουμε - δυστυχώς, έλλειπε η φωτογραφική μηχανή. Δοκιμάστε το άφοβα όλες τις εποχές του χρόνου, μόνο οφέλη προσφέρει.



Πληροφορίες για λουτρά θα βρείτε στον επίσημο τουριστικό οδηγό της περιοχής, αλλά και στις σελίδες των ξενώνων και των ξενοδοχείων, που βρίσκονται στην περιοχή.
Εμείς μείναμε στο "Ευ Ζην" (τηλ. 2384091520) και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τους χώρους, τις τιμές, την καθαριότητα και από την εξυπηρέτηση και την ευγένεια, Υπάρχουν και άλλα πολλά καταλύματα ακριβότερα ή φθηνότερα, το ίδιο καλά. 
Για φαγητό από όσα προλάβαμε να δοκιμάσουμε αυτή τη φορά μας άρεσε η "Καρατζοβίτισα": νόστιμο φαγητό με κρεατικά και σαλάτες εποχής, καθαρό περιβάλλον, προσιτές τιμές, γρήγορη και άψογη εξυπηρέτηση. Την επόμενη φορά θα έχουμε να πούμε περισσότερα!
Πρώτη δημοσίευση στο blog Βρίσκω τον τρόπο


Καλή συνέχεια ☺ !!!











1 σχόλιο: