21 Οκτωβρίου 2013

Πρωινό Στο Λουτράκι Πέλλας


photo by Lee Vaal
Αν επισκεφτείς το χωριό Λουτράκι στην Αριδαία, εκτός από τα Λουτρά Πόζαρ, αξίζει να επισκεφτείς μια διαδρομή ανατολικά του χωριού, που οδηγεί στα Γαλανά Νερά, δηλαδή στην έξοδο του φαραγγιού της Τσανάκρας. Είναι ιδανικό μέρος για πικνίκ, πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση για τους πιο ειδικούς. Εμείς τυλίξαμε το πρωινό μας και πρωί Κυριακής, κατευθυνθήκαμε εκεί. 

photo by jшp, on Flickr
Όπως ανεβαίνεις τον κεντρικό δρόμο του χωριού, στρίβεις δεξιά στην πινακίδα, που γράφει για "Εκκλησία - Σχολείο - Γαλανά Νερά - Αναρριχητικό Πεδίο. Περνάς μέσα από το χωριό, ακολουθώντας την πορεία του δρόμου. Στα δεξιά σου συναντάς το σχολείο και λίγο αργότερα την εκκλησία. Και στο τέλος, βλέπεις στα αριστερά σου τον ξενώνα Αλμωπία και δεξιά το ρέμα. Αν δεν θέλεις να περπατήσεις, μπορείς ν' ανέβεις και με το αυτοκίνητο ως ένα σημείο, αλλά η διαδρομή αξίζει να γίνει με τα πόδια ή με ποδήλατα.  

photo by jшp, on Flickr
Εμείς παρκάραμε το αυτοκίνητο εκεί και συνεχίσαμε με τα πόδια. Λίγα μέτρα, μετά τον ξενώνα, στα αριστερά σου συναντάς σκαλιά να ανεβαίνουν στον απότομο λόφο. Οδηγούν στο όμορφο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, από την αυλή του οποίου μπορείς ν' απολαύσεις τη θέα όλης της κοιλάδας, Αν η φυσική κατάσταση το επιτρέπει, μπορείς ν' ανέβεις από εκεί. Διαφορετικά, συνεχίζεις. Υπάρχει πιο πάνω κι άλλο δρομάκι, που οδηγεί στο παρεκκλήσι, ανηφορικό, αλλά πιο ομαλό. Από το εκκλησάκι ξεκινούν δύο μονοπάτια, ένα αριστερά και ένα δεξιά.


photo by jшp, on Flickr
Ακολουθώντας το δεξί μονοπάτι, κατεβαίνεις σ' ένα μικρό ξέφωτο, όπου υπάρχει ακόμη ένα μικρό εκκλησάκι, αλλά και παγκάκια και τραπέζι για όσους θέλουν να ξαποστάσουν και να χαρούν το γεύμα τους μέσα στη φύση. Το μέρος καλύπτεται από τη σκιά των δέντρων και το μόνο που ακούς είναι το κελάρυσμα των νερών. Μια συμπαθητική γιαγιούλα, που είχε ανέβει με τα πόδια, για να καθαρίσει τα πεσμένα φύλλα μπροστά από το εκκλησάκι, μας πληροφόρησε ότι το νερό είναι καθαρό και ελαφρύ, γιατί "χτυπιέται πολύ" και από την πηγή κατεβαίνει ανεμπόδιστο. Μάλλον, γι' αυτό και το αποκαλούν "Γαλανό".

photo by Lee Vaal
Πιο πέρα, η είσοδος του φαραγγιού και η "λιμνούλα" των Γαλανών Νερών, που σχηματίζεται ανάμεσα στους βράχους, τις άσπρες πέτρες κι ένα μικρό φράγμα. Η ομορφιά είναι πραγματικά απερίγραπτη. Και οι φωτογραφίες ακόμη την αδικούν. Μας θύμισε το Σχιστό Λαγκάδι (Rivendell) από τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" του J.R.Tolkien - γι' αυτό και ο τίτλος. Μόνο που έλειπαν τα ξωτικά και οι νύμφες! 

Σίγουρα είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθείς στο χωριό Λουτράκι και στα Λουτρά Πόζαρ


Καλή βδομάδα ☺ !!!



photo by jшp, on Flickr
Πρώτη δημοσίευση στο blog Βρίσκω τον τρόπο

4 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη ανάρτηση Ιωάννα μου! Έχω επισκεφθεί τρεις φορές τα Λουτρά Πόζαρ αλλά όχι την διαδρομή που μας περιέγραψες τόσο ωραία! Θα το έχω υπόψη μου και αν ξανάρθω προς τα επάνω θα προσπαθήσω να την κάνω! Φιλάκια και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς το μάθαμε από έναν ντόπιο, διαφορετικά ούτε που θα δίναμε σημασία στην πινακίδα ! Σ' ευχαριστώ πολύ, Gina, για τα καλά σου λόγια ! Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια !

      Διαγραφή
  2. Δεν εχω πάει ποτε! Σημερα μου έκανες μια μικρη βόλτα αλλά από κοντα θα ναι υπέροχα :)
    Μια Καλη εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι να πας κάποια στιγμή, γιατί είναι τέλεια και στα λουτρά και γύρω από το χωριό ! Πολλά φιλιά και καλή σου μέρα !

      Διαγραφή