28 Σεπτεμβρίου 2013

Έδεσσα. Σύντομη περιήγηση στην πόλη του Νερού


view from waterfall by jшp, on Flickr

Μια έκθεση η αφορμή και ο καιρός βοήθησε για μια σύντομη περιήγηση στην πόλη του νερού, την Έδεσσα. Περίπου 85 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και σε μια ώρα ήμασταν εκεί.



streams under waterfall by lee vaal

Ήδη από την κοιλάδα του Λόγγου, ο επισκέπτης προϊδεάζεται για τις φυσικές ομορφιές που θα δει. Χτισμένη στο πλάτωμα ενός βράχου, η Έδεσσα είναι ορατή από μακριά, ενώ η διατηρητέα συνοικία Βαρόσι και η περιοχή των "μύλων" κρέμονται κυριολεκτικά στηv βραχώδη άκρη της.


waterfalls [edessa] by jшp, on Flickr

Ο ποταμός Εδεσσαίος, που τη διαρρέει, είναι ο κύριος διαμορφωτής όχι μόνο της μορφολογίας της, αλλά και της ιστορικής της εξέλιξης και ανάπτυξης. Γι' αυτό, άλλωστε, πήρε το φρυγικό όνομα Έδεσσα, που σημαίνει νερό ή πόλη στο νερό, ενώ οι Σλάβοι την αποκαλούσαν Βοδένα και τον ποταμό της Βόδα από τη σλάβικη λέξη вода, που σημαίνει νερό.


a closer view [edessa] by jшp, on Flickr

Βέβαια, οι καταρράκτες άρχισαν να υφίστανται μετά τον 14 αι. μ.Χ., όταν βρήκαν διέξοδο τα νερά του Εδεσσαίου ποταμού σ' αυτή την απόκρημνη πλευρά της πόλης, δημιουργώντας εντυπωσιακούς υδάτινους σχηματισμούς. Για πολλούς αιώνες, η πυκνή βλάστηση και η βραχώδης μορφολογία έκαναν την προσέγγιση τους σχεδόν αδύνατη. Στις αρχές της δεκαετίας του '40, άρχισε δειλά η ανάπλαση της περιοχής, και συνεχίστηκε ανά διαστήματα μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν. 


plane tree in the park of waterfalls [edessa] by jшp, on Flickr

Όπως εύστοχα αναφέρει ο ποιητής Βασίλης Παπάς σ' ένα πληρέστατο και μακροσκελές αφιέρωμα της εφημερίδας Καθημερινή (13 Απριλίου 1997): "Το τι συνέβαινε κάθε φορά εκεί, αποτελούσε, ουσιαστικά, την αντανάκλαση των πάνω και των κάτω της (πόλης). Ήταν ο ζωντανός χάρτης που αποτύπωνε στην επιφάνειά του τις δυνατότητες, το ύφος και τις επιδιώξεις της κάθε εποχής."


in the park of waterfalls [edessa] by jшp, on Flickr


Σήμερα, ο μεγαλύτερος καταρράκτης Καράνος, που πήρε το όνομα του από τον πρώτο Μακεδόνα βασιλιά και έχει ύψος πάνω από 70 μέτρα, το γεωπάρκο και το σπήλαιο των καταρρακτών, το υπαίθριο Μουσείο Νερού (Μύλοι - Κανναβουργείο), αποτελούν το πρώτα αξιοθέατα που επιλέγουν να επισκεφτούν οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες, αλλά και να περάσουν τον ελεύθερό τους χρόνο οι κάτοικοι της περιοχής.


view of Water Museum [Edessa] by jшp, on Flickr

Η περιοχή των "Μύλων" και του Κανναβουργείου, που φιλοξενεί το υπαίθριο Μουσείο Νερού, μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, όταν το νερό ήταν η κινητήριος δύναμη όλης της παραγωγικής, βιοτεχνικής και οικονομικής δραστηριότητας της πόλης και οι καταρράκτες το νευραλγικό της σημείο. 


wheat mill of Salampasi [edessa] by jшp, on Flickr

Μπατάνι, αλευρόμυλοι, σησαμοτριβεία, βυρσοδεψείο... αν δει κανείς παλιές φωτογραφίες των μισοκατεστραμμένων κτισμάτων και των εγκατελελειμμένων εργαστηρίων, θα καταλάβει το σημαντικό έργο της ανάπλασης και αποκατάστασης των μύλων, που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.


window and a watermill [edessa] by jшp, on Flickr

Στο πλακόστρωτο μονοπάτι, που περνά πάνω από τις υπόγειες διαδρομές του νερού και οδηγεί από το ένα κτίριο στο άλλο, συναντά κανείς πέτρινους τροχούς και εξαρτήματα να στηρίζονται "τυχαία" στους πέτρινους τοίχους και τα δέντρα, αφήνοντας το δικό τους ιστορικό αποτύπωμα. 


tree and a wheel mill by jшp, on Flickr

Εντυπωσιακό είναι και το μπατάνι, μια ξύλινη εμβολική κατασκευή που χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό και το "άνοιγμα" του μαλλιού. Το διώροφο κτίριο δίπλα του λειτουργεί πλέον ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και προσφέρει προγράμματα απασχόλησης και για τα παιδιά των επισκεπτών.


batani [edessa] by jШp, on Flickr

Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε ακόμη ένας εκθεσιακός χώρος, ο Μύλος της Γεύσης (πρώην ιδιοκτησίας Περτσεμλή) με σκοπό να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της περιοχής.


elevator [edessa] by jшp, on Flickr

Οι μύλοι τελειώνουν και το καλντερίμι οδηγεί στην παραδοσιακή, διατηρητέα συνοικία Βαρόσι. Εμείς στρίβουμε αριστερά και κατηφορίζουμε το δρομάκι για τα ασανσέρ που οδηγούν στο κανναβουργείο. Δύο ανελκυστήρες κάθετα στον βράχο, τον "Μεγάλο Κρημνό", θέα ανεμπόδιστη στον κάμπο. Αν ήταν καλοδιατηρημένοι το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό. 

Ο ανελκυστήρας σταματά, η πόρτα ανοίγει και εκεί αρχίζει μια ακόμη ξεχωριστή ιστορία...



view from elevators [edessa] by jшp, on Flickr

2 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια! Δυστυχώς λόγω κατάστασης τα ταξίδια μου έχουν περιοριστεί πολύ! Έτσι μου αρέσει να διαβάζω και να ταξιδεύω!!! Έδεσσα είχα πάει πριν 4 χρόνια και πραγματικά είναι πανέμορφη! Μου θύμισες όμορφες στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ είχα να πάω χρόνια και μου φάνηκε πολύ ωραία διαμορφωμένη η περιοχή γύρω από τους καταρράκτες! Αν συντηρούσαν καλύτερα και το ασανσέρ για το κανναβουργείο, θα ήταν τέλεια! Δυστυχώς όλων τα ταξίδια έχουν περιοριστεί στα ελάχιστα αναγκαία! Ελπίζω σε καλύτερες μέρες !!! Και σύντομα !!! Καλή σου μέρα Gina !!!

      Διαγραφή