06 Ιουλίου 2013

wannabe gioubetsi [μοσχαράκι με κριθαράκι στην κατσαρόλα]


Δεν θα το πω γιουβέτσι, γιατί δεν θα χρησιμοποιήσω ούτε πήλινο σκεύος ούτε φούρνο, αλλά αυτόν τον τρόπο τον βρίσκω πιο εύκολο, για να γίνει το κρέας εύκολα χωρίς να μου παραψηθεί, και για να ελέγχω την υγρασία στο κριθαράκι. Ιδανικό φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι και για όσους δεν προτιμήσουν τη μονοήμερη εκδρομή στην θάλασσα.

Υλικά
[για 4-5 μερίδες]


400 γρ. μοσχαράκι ψαχνό
3-4 ώριμες ντομάτες (περίπου 700 γρ.)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
5-6 κόκκους μπαχάρι
2-3 ξυλάκια γαρύφαλλο
2 δαφνόφυλλα
1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο

Προετοιμασία 
[χρόνος: 15 λεπτά]
  • Κόβω το κρέας σε μικρά κομμάτια και ξεπλένω. Τα βράζω για 15 λεπτά μόνο σε νερό και ξαφρίζω. Περνώ από λεπτή σίτα τον ζωμό και τον κρατώ για το μαγείρεμα.
  • Τρίβω τις ντομάτες ή τις πολτοποιώ στο μπλέντερ, για να γίνουν χυμός. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι.

Μαγείρεμα
[χρόνος: περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά]

  • Θερμαίνω το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνω το κρέας. Το σωτάρω λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. 
  • Μόλις το κρέας αρχίζει ν' αλλάζει χρώμα, ρίχνω και το κρεμμύδι και το σωτάρω ελαφρά. 
  • Προσθέτω τον τοματοχυμό, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και το αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
  • Ανά διαστήματα ελέγχω το κρέας και το νερό. Προσθέτω βρασμένο νερό ή το ζωμό που έχω κρατήσει.
  • Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, ρίχνω το κριθαράκι (αφού το ξεπλύνω) και προσθέτω 3 φλιτζάνια νερό. Η αναλογία στον κριθαράκι είναι συνήθως 3 νερό προς 1 κριθαράκι και ήδη στην κατσαρόλα έχω και τη σάλτσα.
  • Χαμηλώνω κι άλλο την φωτιά και το αφήνω να σιγοβράσει για 20 - 30 λεπτά. Ανακατεύω πού και πού και ελέγχω για νερό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνω. Το φαγητό πρέπει να έχει αρκετό ζουμί, γιατί το κριθαράκι το απορροφά γρήγορα.


***  Σερβίρουμε με κασέρι ή τυρί της αρεσκείας μας, ένα ή περισσότερα, τριμμένο ή κομμένο σε μικρούς κύβους και χωριάτικη σαλάτα.

****  Μπορούμε να βάλουμε το φαγητό σε μικρά πήλινα σκεύη, να τα καλύψουμε με τυριά διαφόρων ειδών και να τα ζεστάνουμε στον φούρνο για λίγο σε χαμηλή θερμοκρασία, για να καλύψει το λιωμένο τυρί το κριθαράκι και το κρέας.




Σκέψεις τελευταίας στιγμής: Για όσους θέλουν πιο έντονη γεύση, μπορούν αντί για γαρύφαλλο να προσθέσουν ένα ξυλάκι κανέλας. Θα έχουν εξίσου γευστικό και πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...