photo by jwp |
Μας αρέσει το πράσινο στο μπαλκόνι, αλλά δεν έχουμε χρόνο για πολλές φροντίδες. Ή το τελευταίο φυτό που μας έκαναν δώρο, μας άντεξε για λίγες εβδομάδες και μετά "έφυγε" νωρίς. Ή έχουμε μόνιμο πρόβλημα βραχύβιας μνήμης... "Το πότισα; Δεν το πότισα; Κι αν το πότισα, πότε ήταν;" Ευτυχώς, για όλους εμάς υπάρχουν τα παχύφυτα.
Το καλό με τα παχύφυτα είναι ότι ανήκουν στην οικογένεια των κάκτων, οπότε δεν θα στεναχωρηθούν αν δεν τα ποτίσετε! Έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν νερό στους ιστούς του. Το άλλο καλό είναι ότι είτε τα ξεχάσετε στον ήλιο να "ψήνονται" μες στο κατακαλόκαιρο, είτε τα εγκαταλείψετε σε καμιά ανήλιαγη γωνιά, αυτά θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Η προσαρμοστικότητα του είναι αξιοσημείωτη.
Είναι ανθεκτικά, αντέχουν τις αλλαγές και τις αντίξοες συνθήκες και προσαρμόζονται συνήθως εύκολα. Μόνο κάποιες κρασούλες (κατηγορία παχύφυτων) τα βρίσκει λίγο σκούρα στο πολύ κρύο (κάτω από 10) και στον παγετό. Κι αυτό πάλι δεν είναι σίγουρο. Ούτε με τα ρεύματα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, ίσα ίσα που σε κάποια αρέσουν.
photo by Susan Serra CKD on Flickr |
Μπορείτε να το φυτεύσετε σε ότι γλάστρα θέλετε... ρηχή, βαθιά, στενόμακρη, μικρή, μεγάλη δεν το νοιάζει! Όσο χώρο του δίνετε, τόσο θα απλώνεται και ακόμη περισσότερο. Η ιδανική αν έχετε χώρο είναι ρηχή και πλατιά, γιατί τα περισσότερα παχύφυτα δεν έχουν βαθιές ρίζες. Ακόμη και σ' αυτό το ειδικό πιθάρι για φράουλες (επόμενη φωτογραφία) τα παχύφυτα αναπτύσσονται κανονικά και δείχνουν απίθανα...
photo by Jill Clardy on Flickr |
Αν τα βάλετε σε γλάστρα, προτιμήστε χώμα με καλή αποστράγγιση. Μπορείτε να βάλετε στον πάτο μια χοντρή στρώση χαλίκι, και μετά άμμο (κατά προτίμηση ποταμίσια) ανακατεμένη με τύρφη ή με φυλλόχωμα. Αλλά και μέσα σε γυάλινα βάζα και δοχεία τα παχύφυτα μπορούν να αναπτυχθούν και δείχνουν τέλεια, δημιουργώντας το δικό σας terrarium. Ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες για το χώμα, σε πιο λεπτές στρώσεις βέβαια, και ποτίζετε πολύ αραιά, αφού δεν θα υπάρχουν τρύπες για αποστράγγιση. Αν τα βάλετε στον κήπο, η ανάπτυξή τους θα είναι πολύ γρήγορη, ακόμη και σε χώμα όχι τόσο καλής ποιότητας.
photo by Gabrielle (TinyApartmentCrafts)on Flickr |
Γενικά, το πότισμα τους πρέπει να γίνεται με φειδώ, πιο τακτικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, ελάχιστα ή και καθόλου το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το νερό θα πρέπει ν' αποστραγγίζεται καλά και να μην μένει μέσα στο πιατάκι της γλάστρας. Λίπανση μπορεί να γίνεται μια φορά το μήνα, μόνο την περίοδο της ανάπτυξης, με υγρό λίπασμα για κάκτους με κάλιο και φώσφορο.
photo by Rhonda Fleming Hayez (thegardenbuzz)on Flickr |
Τα παχύφυτα είναι η χαρά των DIY bloggers. Είναι εύκολα να δουλευτούν, ενώ "πιάνουν" παντού ακόμη και σε μικρά φλιτζανάκια του καφέ ή σε κορνίζες, που γεμίζονται με λίγη τύρφη για βάση. Η εφευρετικότητα και η φαντασία δεν σταματούν πουθενά! Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμη καλύτερο, όταν συνδυάζονται διαφορετικά, σε σχήμα και χρώμα, είδη παχύφυτων, με λουλούδια ή χωρίς, ενώ μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν και σε παντός είδους κουτιά ξύλινα ή ψάθινα και καλάθια. Έτσι, αποτελούν ιδανική λύση για μικρά διαμερίσματα, αλλά και για το μπάνιο και την κουζίνα.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο αγαπημένο μου jade plant. Το επιστημονικό του όνομα είναι crassula ovata από τα στρογγυλοποιημένα φύλλα του, ενώ στα ελληνικά το μεταφράζουν ως κρασούλα, αν και αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές, καθώς υπάρχουν διάφορα είδη από κρασούλες (σ' αυτές ανήκει και η όμορφη κολαγχόη). Το jade plant είναι ιδανικό, για να στολίσει μια γωνιά του γραφείου (προτιμήστε τη νοτιανατολική), καθώς στο feng shui θεωρείται ένα από τα "money tree" που φέρνει θετική ενέργεια και καλοτυχία.
photo by jwp |
Καλή βδομάδα ☺ !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου