25 Μαΐου 2013

sAve the cAke, sAve the dAy [ή αλλιώς, πώς να σώσεις ένα αποτυχημένο κέικ!]

caked
photo by timlewisnm - flickr.com

(όχι της πιο πάνω φωτογραφίας φυσικά!!!) 


Τι κι αν θεωρείται το πιο εύκολο γλυκό απ' όλα, το κέικ είναι κι αυτό ένα είδος "χημείας" και υπόκειται στους νόμους της. Τα πειράματα κάποιες φορές δεν πετυχαίνουν! Έτσι, διαλέγεις να κάνεις μια καινούρια συνταγή, η οποία υπόσχεται το πιο αφράτο κέικ. Την ακολουθείς κατά γράμμα, βάζεις το κέικ στο φούρνο στη θερμοκρασία που λέει και περιμένεις την ώρα που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι έτοιμο. Κι εκείνη την ώρα διαπιστώνεις ότι είναι άψητο! Το αφήνεις ακόμη λίγο, αλλά τα ίδια! Ανεβάζεις τη θερμοκρασία και το αφήνεις ακόμη περισσότερο. Και στο τέλος, αντί για αφράτο, έχει ένα παραψημένο, σκληρό κέικ. Εννοείται πως για την αποτυχία μιας συνταγής δεν φταίει πάντοτε η συνταγή. Μπορεί να φταίει και ο φούρνος  (να μην ψήνει με την ίδια ένταση).  


Τι θα χρειαστείς για να σώσεις την κατάσταση (με την προϋπόθεση ότι ακόμη κι έτσι  το κέικ τρώγεται!!!);
  • Ένα ελαφρύ σιρόπι, γιατί ήδη το κέικ έχει αρκετή ζάχαρη. Σ' ένα μεγάλο μπρίκι ρίχνεις 1 φλιτζάνι νερό, 3 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 σφηνάκι λικέρ και τη φλούδα από 1/2 λεμόνι (προαιρετικό). Το αφήνεις να βράσει περίπου 8-10 λεπτά. 
  • Κόβεις το κέικ σε χοντρές φέτες, τις τοποθετείς τη μια δίπλα στην άλλη μέσα σ' ένα μεγάλο ταψί ή τάπερ, χωρίς κενά μεταξύ τους, και τα σιροπιάζεις ελαφρά, ίσα που να μουσκευτούν. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις όλο το σιρόπι!
the best part of whipped cream
Photo by Gail - flickr.com

  • Τέλος, φτιάχνεις μια γρήγορη σαντιγί (έτοιμη ή με κρέμα γάλακτος, που την "χτυπάς στο μίξερ με λίγη ζάχαρη άχνη περίπου για 10 λεπτά). Μόλις το κέικ με το σιρόπι κρυώσουν, την απλώνεις πάνω στην επιφάνεια του γλυκού.



Το γλυκό είναι απροσδιορίστου ταυτότητας. Δεν είναι ούτε κέικ, ούτε τούρτα, ούτε τάρτα ούτε ραβανί. Και μετά από 1-2 ώρες στο ψυγείο είναι απλά τέλειο!




Καλό Σαββατοκύριακο  !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου