Οι περισσότερες συνταγές για μπουρεκάκια έχουν γιαούρτι. Και είναι αλήθεια ότι αυτό το συστατικό είναι που τα κάνει πεντανόστιμα. Τι γίνεται όμως αν έχουμε ξεμείνει από γιαούρτι; Να, μια καλή εκδοχή της συνταγής που έχει γάλα και τα μπουρεκάκια γίνονται αφράτα και τραγανά, όπως τα ξέρουμε.
υλικά
για τη ζύμη
1/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 φακελάκι baking powder
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
μια πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
200-250 γρ. τυρί φέτα
50-70 γρ. κασέρι ημίσκληρο
1 αυγό
1 κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό
- Σ' ένα μπολ, ρίχνω το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
- Προσθέτω το ηλιέλαιο και ανακατεύω καλά, μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα.
- Προσθέτω το βούτυρο (θερμοκρασίας δωματίου) και το αυγό, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
- Στο φλιτζάνι με το γάλα (να είναι χλιαρό) ρίχνω τη ξηρή μαγιά και ανακατεύω για 1-2 λεπτά, πριν το προσθέσω στα υπόλοιπα υλικά.
- Δουλεύω τη ζύμη, ώσπου να μην κολλάει στα δάχτυλα μου και να πλάθεται εύκολα.
- Ανοίγω με τον πλάστη ένα φύλλο μέτριου πάχους και με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή μ' ένα στρόγγυλο φορμάκι, την κόβω σε πολλούς μικρούς κύκλους.
- Σε κάθε κύκλο βάζω στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση ή και περισσότερο, αν η ζύμη είναι μεγάλη.
- Τα κλείνω σε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Τα ψήνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω-κάτω) στους 185°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σκέψη της τελευταίας στιγμής: Για τη γέμιση μπορώ να χρησιμοποιήσω, αντί για βασιλικό, ότι άλλο μυρωδικό θέλω (άνηθο, ρίγανη κ.τ.λ.). Ακόμη, μπορώ να προσθέσω και άλλα υλικά, που μου αρέσουν: πιπεριές, μανιτάρια, βραστή πατάτα, ελιές ή σπανάκι ή αλλαντικά ή κιμά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου