24 Ιανουαρίου 2013

Συνταγή για μπουρεκάκια χωρίς γιαούρτι


Οι περισσότερες συνταγές για μπουρεκάκια έχουν γιαούρτι. Και είναι αλήθεια ότι αυτό το συστατικό είναι που τα κάνει πεντανόστιμα. Τι γίνεται όμως αν έχουμε ξεμείνει από γιαούρτι; Να, μια καλή εκδοχή της συνταγής που έχει γάλα και τα μπουρεκάκια γίνονται αφράτα και τραγανά, όπως τα ξέρουμε.

υλικά
για τη ζύμη
1/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 φακελάκι baking powder
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
μια πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
200-250 γρ. τυρί φέτα
50-70 γρ. κασέρι ημίσκληρο
1 αυγό
1 κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό

  • Σ' ένα μπολ, ρίχνω το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
  • Προσθέτω το ηλιέλαιο και ανακατεύω καλά, μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα.
  • Προσθέτω το βούτυρο (θερμοκρασίας δωματίου) και το αυγό, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
  • Στο φλιτζάνι με το γάλα (να είναι χλιαρό) ρίχνω τη ξηρή μαγιά και ανακατεύω για 1-2 λεπτά, πριν το προσθέσω στα υπόλοιπα υλικά.
  • Δουλεύω τη ζύμη, ώσπου να μην κολλάει στα δάχτυλα μου και να πλάθεται εύκολα.
  • Ανοίγω με τον πλάστη ένα φύλλο μέτριου πάχους και με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή μ' ένα στρόγγυλο φορμάκι, την κόβω σε πολλούς μικρούς κύκλους.
  • Σε κάθε κύκλο βάζω στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση ή και περισσότερο, αν η ζύμη είναι μεγάλη. 
  • Τα κλείνω σε σχήμα μισοφέγγαρου.
  • Τα ψήνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο  (πάνω-κάτω) στους 185°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σκέψη της τελευταίας στιγμής: Για τη γέμιση μπορώ να χρησιμοποιήσω, αντί για βασιλικό, ότι άλλο μυρωδικό θέλω (άνηθο, ρίγανη κ.τ.λ.). Ακόμη, μπορώ να προσθέσω και άλλα υλικά, που μου αρέσουν: πιπεριές, μανιτάρια, βραστή πατάτα, ελιές ή σπανάκι ή αλλαντικά ή κιμά... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου