12 Οκτωβρίου 2013

Ογάνωση Και Τακτοποίηση Της Βρεφικής Ντουλάπας

photo by Tabitha Blue, on Flickr  
Ένας από τους πολλούς <<γρίφους>> που πρέπει να λύσουν οι μαμάδες στην οργάνωση του σπιτιού είναι η βρεφική / παιδική ντουλάπα. 
  
Δεν ξέρω γιατί κυκλοφορεί αυτή η άποψη ότι τα ρουχαλάκια των μικρών μας τακτοποιούνται καλύτερα σε μεγάλες συρταριέρες ή σε ντουλάπες με πολλά συρτάρια και ράφια. 
   




photo by Peyri Herrera,
 on Flickr
Στην πράξη, τα μόνα πράγματα που βολεύει να αποθηκεύεις σε συρτάρια είναι ρουχαλάκια επόμενων, ή προηγούμενων σεζόν, πετσετούλες, σεντονάκια, κ.τ.λ., δηλαδή είτε πράγματα που δεν χρησιμοποιείς συχνά, είτε λευκά είδη που καλύπτουν αρκετό χώρο με ομοιόμορφο τρόπο. 

Και βέβαια, τα εσώρουχα και τις κάλτσες, που και γι' αυτά χρειάζεται να χωρίσουμε το συρτάρι με ειδικές ή αυτοσχέδιες θήκες, για να μείνουν τακτοποιημένα και να μην ανακατεύονται διαρκώς και με το παραμικρό. 




photo by Joe Shlabotnik,
 on Flickr
Μετά από διάφορες δοκιμές και πειραματισμούς τα τελευταία δύο χρόνια, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μια ράγα σε δίφυλλη ντουλάπα ή δύο σε μονόφυλλη είναι η καλύτερη λύση για την τακτοποίηση των βρεφικών / παιδικών ρούχων.

Μ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να βρίσκουμε ότι χρειαζόμαστε, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να κάνουμε την ντουλάπα άνω-κάτω. Τα ρούχα παραμένουν (τις περισσότερες φορές ☺ !) τακτοποιημένα και δεν τσαλακώνονται. Και αν ακολουθήσουμε ένα σύστημα τακτοποίησης ανά είδος και χρώμα, μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές και τους συνδυασμούς των ρούχων με μια ματιά. 



Ξεκινάμε από τη μια άκρη της ράγας και κρεμάμε (από το πιο μακρύ προς το πιο κοντό) παλτό, μπουφάν, αδιάβροχα, αμάνικα, ζακέτες, κ.τ.λ. Μετά σειρά έχουν πουκάμισα, φούτερ μπλούζες και μακρυμάνικα T-shirt, και στο τέλος τυχόν κοντομάνικα μπλουζάκια ή γιλέκα, φορμάκια, κορμάκια, κ.τ.λ  

Αν χωράνε και τα παντελόνια στην ίδια ή σε διαφορετική ράγα, τα κρεμάμε και αυτά, χρησιμοποιώντας καλύτερα ειδικές κρεμάστρες με κλιπ, για να μην πιάνουν πολύ χώρο. Αν δεν χωράνε, τα διπλώνουμε το ένα πάνω στο άλλο, και τα τοποθετούμε σε ράφι ή συρτάρι, όπως και τα μάλλινα και τις φόρμες.



photo by Tabitha Blue, on Flickr
Ειδικά, για τις βρεφικές ντουλάπες, που τα ρουχαλάκια ανανεώνονται κάθε 1-2 μήνες, μπορείς να τα κρεμάσεις στη ράγα ανά μέγεθος και να φτιάξεις ή να αγοράσεις καρτέλες - διαχωριστικά, για να σου θυμίζουν τα μεγέθη και να σε βοηθούν στην τακτοποίηση. Λίγο χοντρό χαρτόνι και φαντασία χρειάζονται, και σε λίγη ώρα θα έχεις κάνει της δικές σου καρτέλες τακτοποίησης.

Μόλις βρεις το σύστημα τακτοποίησης που σε βολεύει περισσότερο,  προσπάθησε να το διατηρήσεις, διορθώνοντας μόνο ότι δεν βολεύει ή δεν έχει αποτέλεσμα. Μετά από λίγο καιρό, η οργάνωση και η τακτοποίηση της ντουλάπας θα γίνεται "με κλειστά μάτια" και σε ένα λεπτό!


Πρώτη δημοσίευση στο blog Find A Way By JWP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου