05 Αυγούστου 2013

γραφών... μηχανή: επιστροφή στη δακτυλογράφηση [a comeback of typewriters]

photo by jwp


Μια royal 200 του '70 είναι η πρώτη επαφή που είχαμε ως παιδιά με τη δακτυλογράφηση και την γραφομηχανή.  Παίζαμε, μαθαίνοντας "τυφλό σύστημα". Άπειρα <<...φξ φξ φξ...>> γράφτηκαν σ' αυτήν και παρόλο που την έχουν διαδεχθεί από τότε τουλάχιστον πέντε υπολογιστές, κανένας απ' αυτούς δεν την ξεπερνά σε μαγεία. 

photo by jwp

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι, ιδιαίτερα συγγραφείς, επιστρέφουν στη δακτυλογράφηση των κειμένων τους και απορρίπτουν τις high - tech συσκευές  Τα επιχειρήματα είναι πολλά: 
  • Η ζωή του κειμένου δεν εξαρτάται από τον ηλεκτρισμό, ούτε από την καλή κατάσταση του υπολογιστή ή του δίσκου αποθήκευσης. Στον υπολογιστή όλα υπάρχουν, όσο υπάρχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυο τηλεφωνίας και φορτισμένη μπαταρία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χάνουμε δεδομένα, φωτογραφίες ή έγγραφα επειδή καταστράφηκε ο δίσκος και δεν έχουμε κρατήσει αλλού αντίγραφα.
  • Μετά είναι η αδιατάρακτη εργασία. Η εργασία στην γραφομηχανή δεν διασπάται από emails, facebook, twitter, pinterest και googling, εκτός κι αν δίπλα από τη γραφομηχανή έχεις ανοιχτό το tablet ή το laptop.
  • Ο ήχος της γραφομηχανής και ο προφανής τρόπος λειτουργίας της, σε αντίθεση με τον σιωπηλό και "κρυψίνουν" υπολογιστή, δίνουν μια πιο απτή αίσθηση δημιουργίας. Ο συγγραφέας "σφυροκοπά" το χαρτί και "σμιλεύει" το κείμενο, σαν άλλος γλύπτης, όπως εύστοχα αναφέρει ο συγγραφέας Don DeLillo.   
  • Και το άλλο είναι η αδυναμία διόρθωσης. Τα λάθη είναι εμφανή και μη αναστρέψιμα. Η ελαττωματική δημιουργία πρέπει να επαναληφθεί. Η πνευματική διαδικασία γίνεται πιο έντονη προς αποφυγή μιας ακόμη ατελέσφορης δακτυλογράφησης. Η επανάληψη της ίδιας σελίδας, ώσπου να εξαλειφθούν όλα τα λάθη - νοητικά, φραστικά και ορθογραφικά -, τελειοποιεί το κείμενο.
  • Και τέλος, η αδυναμία να "παραβιάσουν" την γραφομηχανή σου, η ανυπαρξία πιθανότητας να δεχτείς επίθεση από κάποιο ιό που θα θέσει σε κίνδυνο τα αρχεία σου, ή ακόμη και υποκλοπής της πνευματικής σου εργασίας (αυτό δεν αφορά βέβαια εμάς τους κοινούς θνητούς), όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν αρκετούς στην απόμακρη ασφάλεια του χαρτιού και του μελανιού, ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Corona Typewriter
photo by Kristin Nador, on flickr
Οι εικόνες του Έρνεστ Χέμινγουει, της Αγκάθα Κρίστι, του Τζακ Κερουάκ και τόσων άλλων σπουδαίων "γραφιάδων" πάνω από τη γραφομηχανή τους δεν γίνεται παρά να είναι συνδεδεμένες με τη μοναδική συγγραφική τους μεγαλειότητα. 

Καλή συνέχεια ☺ !!! 

References
TheGuardian - Do the typewriters hold the key to fine writing?
BBC News - Five reasons to still use a typewriter.
Famous authors and their typewriters
The Quick 10: Ten Authors and their typewriters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου