06 Ιουλίου 2013

Low light plants

Follow me on Facebook • Google+ • Bloglovin'


Photo by tanakawho on Flickr
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μένουμε σε διαμερίσματα και να δίνουμε λίγη σημασία στο τι επικρατεί έξω από τον χώρο μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η είσοδος είναι κι αυτή μέρος του σπιτιού μας, και μάλιστα εξίσου σημαντικό, αφού δίνει την πρώτη εντύπωση σε όποιον  μας επισκέπτεται. Ο πιο απλός τρόπος, για να την διακοσμήσουμε είναι να τοποθετήσουμε έξω από την πόρτα μας ένα ή περισσότερα φυτά, καθώς αμέσως κάνουν τον χώρο πιο όμορφο, πιο ζεστό και φιλόξενο. Κι επειδή τα φουαγιέ και οι διάδρομοι πολυκατοικιών δεν έχουν συνήθως μεγάλα παράθυρα και άπλετο φως, θα ήταν καλό να διαλέξουμε φυτά που αντέχουν τον χαμηλό ως μέτριο φωτισμό.


1) Μπαμπού

Photo credit: Pixabay
Κατά τη γνώμη μου, η νούμερο ένα επιλογή για φυτά εσωτερικού χώρου. Με την εξωτική του εμφάνιση και με όλη τη φιλοσοφία του feng shui που πρεσβεύει για καλοτυχία και αρμονία, φέρνει στον χώρο "καλή ενέργεια" και καλή διάθεση. Προτιμά τα σκιερά μέρη. Το άμεσο φως μπορεί να κιτρινίσει τα φύλλα του. Θέλει τακτικό πότισμα, αλλά προσοχή στην ποσότητα του νερού. Συνήθως θέλει πότισμα, όταν το χώμα στην επιφάνεια είναι εντελώς στεγνό. Προτιμήστε γλάστρα που στενεύει προς τα κάτω, για να προστατεύονται οι ρίζες του.

photo by Maja Dumat, on Flickr

2) Φούξια ή Σκουλαρικιά


Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα εντυπωσιακά της λουλούδια που γέρνουν προς τα κάτω. Προτιμά τα ημισκιερά μέρη. Αν υπάρχει παράθυρο, θα ήταν καλό να τοποθετηθεί κοντά. Θέλει κανονικό πότισμα. Της αρέσει η υγρασία, εφόσον γίνεται σωστή αποστράγγιση και αδειάζουμε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας. Είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες, γι' αυτό το σημείο που βρίσκεται πρέπει να είναι δροσερό. Λίπανση μια - δυο φορές το μήνα, ειδικά την περίοδο της ανθοφορίας.



3) Υπομονή

photo by Robert Nunnaly on Flickr
Χρειάζεται μέτριο, αλλά όχι άμεσο φως και χώμα που να στραγγίζει εύκολα. Θέλει συχνό πότισμα, αν βρίσκεται σε ξερό και ζεστό περιβάλλον, ενώ μία φορά την βδομάδα φτάνει, αν έχει υγρασία ή κρύο. Καλό είναι να ελέγχουμε το χώμα πριν ποτίσουμε, ενώ δεν πρέπει ν' αφήνουμε νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Ως κάκτος είναι ανθεκτικός και δεν θέλει πολύ φροντίδα. Για λίπανση, χρησιμοποιούμε λίπασμα για κάκτους μια-δυο φορές τον μήνα.

4) Γκουσμάνια minor

Είναι φυτό εύκολο σε φροντίδα. Προτιμά το έμμεσο φως. Οι ρίζες της είναι ευπαθής, γι' αυτό είναι καλό να χρησιμοποιούμε χώμα με καλή αποστράγγιση, ενώ στον πάτο της γλάστρας μπορούμε να προσθέσουμε μια καλή στρώση χαλίκι, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Θέλει συχνό πότισμα. Της αρέσει η ζέστη και η υγρασία. Δεν αντέχει στο πολύ κρύο.



photo by Scott Zona on Flickr

5) Ζάμια μικρή

Η ζάμια είναι εξίσου ανθεκτική ως φυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ταιριάζει σε ψηλές στενόμακρες γλάστρες, που μπορούν να τοποθετηθούν στις δυο πλευρές της εισόδου. Της αρέσει ο μέτριος φωτισμός, ούτε το πολύ έντονο φως ούτε τα πολύ σκιώδη μέρη. Πότισμα 1-2 φορές τη βδομάδα, γιατί χρειάζεται υγρασία, αλλά και καλή αποστράγγιση. Γι' αυτό δεν αφήνουμε νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Λίπανση 1-2 φορές τον μήνα για πιο πλούσια βλάστηση.




photo by jwp, on Flickr

6) Σπαθίφυλλο 

Κι αυτό το όμορφο φυτό θέλει λίγη περιποίηση και αντέχει αρκετά, εφόσον δεν εκτίθεται σε ακραίες συνθήκες (πολύ κρύο, πολύ ζέστη, άμεσο δυνατό φως). Το σπαθίφυλλο προτιμά μέτριο προς χαμηλό φως, πάντοτε φιλτραρισμένο. Θέλει πότισμα τακτικό τους θερινούς μήνες (2 - 3 φορές την βδομάδα) και πιο αραιό τους υπόλοιπους. Του αρέσει η υγρασία, αλλά και η καλή αποστράγγιση, γι' αυτό δεν αφήνουμε το χώμα να λασπώσει και αδειάζουμε το πιατάκι της γλάστρας. Λίπανση μια - δυο φορές τον μήνα, ιδίως την περίοδο της ανθοφορίας.


7) Ανθούριο

photo by Sid Mosdell on Flickr
Καλό είναι ν' αποφεύγετε η τοποθέτησή του σε σημεία που έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά και κατοικίδια, γιατί είναι δηλητηριώδες, αν φαγωθεί. Θέλει πότισμα 1 - 2 φορές τη βδομάδα και ψεκασμούς, γιατί του αρέσει η υγρασία. Δεν είναι ανεκτικό σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας και στα ρεύματα, γι' αυτό προτιμήστε εσωτερικούς χώρους με κανονική θερμοκρασία. Προτιμά τον μέτριο, πάντα έμμεσο φωτισμό. Για λίπανση προτιμήστε στερεάς μορφής λίπασμα και όχι υγρό.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και μπορεί ν' αντέξει τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Τα καταφέρνει καλά στο άμεσο δυνατό φως, αλλά και στα ημισκιερά μέρη. Τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει πιο συχνό πότισμα, περίπου μια φορά τη βδομάδα, ενώ τους υπόλοιπους μήνες ακόμη πιο αραιά. Προτιμήστε χώμα καλής αποστράγγισης και ανακατέψτε το με λίγη άμμο, για καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ μπορείτε να βάλετε και μια στρώση χαλίκι στον πάτο της γλάστρας. 



9) Κέντια


Άλλο ένα εντυπωσιακό φοινικοειδές φυτό που μπορεί να πάρει ύψος, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και το φωτισμό. Προτιμά το μέτριο φως, ενώ η άμεση έκθεση στον ήλιο μπορεί να "κάψει" τα φύλλα του. Χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το χώμα της γλάστρας είναι στεγνό. Αφαιρούμε το νερό που στραγγίζεται στο πιατάκι, για να μην βλάψουμε τις ρίζες του. Είναι ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όποτε προτιμήστε χώρους που έχουν συνήθως από 10 - 32 βαθμούς Κελσίου.





Photo by Halfrain on Flickr

10) Ασπιδίστρα (Cast iron plant)

Ευδοκιμεί άνετα σε μέρη με λίγο φως, ενώ αντέχει το ξηρό περιβάλλον και τα ρεύματα. Λόγω της αντοχής του, το αποκαλούν το "φυτό του τσαγκάρη" (cast iron plant). Θέλει αραιό πότισμα, μια φορά περίπου τη βδομάδα. Λίπανση καλύτερα να γίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι για πιο υγιές και εντυπωσιακό φύλλωμα.

Σκέψη της τελευταίας στιγμής: Σύμφωνα με το Feng Shui, το κόκκινο χρώμα στην είσοδο ενός σπιτιού, είτε σαν χρώμα πόρτας είτε σε διακοσμητικά αντικείμενα και γλάστρες είτε στα λουλούδια, είναι στοιχείο καλοτυχίας, πλούτου και ευημερίας. 

6 σχόλια:

  1. Τέλεια... Στην επόμενη επίσκεψη θα περιμένω να δω κάτι από όλα αυτά στην είσοδο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά !!! Πολλά φιλιά σε όλους !!!

      Διαγραφή
  2. Εδω και καιρο σκεφτομαι να πάρω μπαμπού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα να δεις που 9 στα 10 τα είχαμε στο πατρικό και δεν ήξερα πώς λεγονται τα περισσότερα!!!!
    Ωστε ανθούριο ε? χμ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ιωάννα μου!!!Η φούξια είναι η αγαπημένη μου!!
    Καλό Καλοκαίρι!!Καλά νά περάσεις!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν ποτίζεις την ζαμια 1-2 φορές την εβομάδα θα σαπίσει μέσα στον πρώτο μήνα . Η ζάμια θέλει νερό λίγο κάθε 15 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή